Monday 25 May 2015

Разнищи ме от Тахере Мафи

Има книги, които ще прочетеш веднъж, а после ще забравиш за тях.
Има и такива, които, колкото и да ти харесват, все някога ще ги надраснеш и ще ти омръзнат.
Ала съществуват и онези, които те сграбчват в своя свят и не те пускат никога. Пример за това е точно този роман.

Но преди да продължа, ето една малка анотация:
Джулиет е избягала от Възобновителите и сега е в Пункт Омега заедно с Адам, Джеймс и Кенджи. Ала дори там, където се намира в безопасност, врагът я преследва. Научвайки все по-нови неща за своите способности, пред момичето се разкриват още тайни. Но готова ли е да се изправи пред опасността?

За книгата като цяло

Както най-вероятно сте забелязали, Тахере Мафи има необикновен стил, чрез който прави всичко изключително реално. Имаш чувството, че се намираш в света на главната героиня, че се биеш рамо до рамо с нея и приятелите й, че сякаш ти самият се чудиш как да постъпиш във всеки един момент, на кого да се довериш. Любовният триъгълник заема голяма част от книгата, ала не всичко се върти около него. Джулиет открива още много за своите способности, за тези на Уорнър и Ад
ам. Опитвайки се да се справи с всичко, което се случва, тя опознава все повече Пункт Омега и обитателите му, а и себе си.

За героите

Естествено, ще започна с Джулиет. Тя се промени доста с течението на обстоятелствата. Разбра повече за себе си и силите си, ала напълно се оплете в емоциите си. Тя обича Адам, но установява, че има чувства и към Уорнър. Както можете да се досетите, нищо добро не излиза от това. Но аз мисля, че въпреки всички грешни решения, които направи, героинята разбра себе си поне донякъде.

Адам от друга страна се обърка дори още повече. Научи една...неочаквана тайна и това го промени. Също така разбра и какви са способностите му, ала от това излязоха повече лоши, отколкото хубави неща. Разбира се, с всичко, с което е принуден да се справя, той също порасна много.

Няма как да не спомена Кенджи. Той беше като глътка свеж въздух за мен. Изключително забавен и интересен герой, който заема една огромна част от живота в Пункт Омега. Освен това, дарбата му е доста полезна(и готина).

И така стигаме до Уорнър. В тази част от поредицата, разбираме какъв е той всъщност, виждаме човещината, която проявява, и любовта, която изпитва към Джулиет. Главната героиня прекарва доста повече време с младежа, от което следват някои доста интересни събития. Той си има своите принципи, ала обичта му към момичето е неизчерпаема и безкористна. 

Мога само да кажа, че четейки от гледната точка на главната героиня, имах възможността да опозная напълно света, в който се развива сюжетното действие. Чувствата и емоциите, които изпитва Джулиет, са в пълен безпорядък, което за мен направи книгата още по-изключителна. Хуморът и вълнението бяха точно толкова незабравими, а романтиката- също толкова неповторима. Съветвам ви да не пропускате това приключение!

А ето и няколко любими цитата:

Върви по дяволите(...)
Това, че отивам по дяволите, не променя факта, че не я заслужаваш.

(...)и понякога думите горчат, и понякога са сладки, но точно в момента вкусвам чак в гърлото си и романтика, и разкаяние, и на лъжата краката са къси.

Усмивката го преобразява до неузнаваемост, запалва звезди в очите му, облива устните му с ярка светлина и осъзнавам, че никога досега не съм го виждала такъв.

Благодаря на издателство "Егмонт" за предоставената възможност!

Saturday 16 May 2015

В морските дълбини от Дженифър Донъли

Дълго се чудих как да започна това ревю, но накрая го измислих.
Хей, хора!
Днес ще коментирам "В морските дълбини" на Д. Донъли, както сте се досетили от заглавието на този пост.

Серафина е напът да стане новата владетелка на Миромара и да се сгоди  за принц Махди, когато пред нея се явява картина, сън, мистериозен и плашещ.Йелите я призовават, заедно с още пет момичета, за да спаси морския свят. Същевременно Серафина разбира, че момчето, в което е влюбена, е изцяло променено, а на всичкото отгоре се случват още куп ужасяващи неща, с които тя трябва да се справи. Но готова ли е?

Докато четях тази книга се чувствах все едно съм част от някое филмче на Дисни. Лекият стил на писателката ме грабна още от първата страница и задържа вниманието ми до последната. Героите са наистина уникални, всеки по свой си начин, а историята е доста интригуваща като са засегнати и някои по-сериозни теми.

 Впечатли ме това че авторката ни представя по един ненатрапчив начин проблемът за замърсяването на водите, нещо наистина важно, на което не се обръща достатъчно внимание според мен.

Естествено присъства и темата за приятелството, която е неотлъчна част от нашия живот. Още в началото харесах връзката между Серафина и Нийла. А след това, когато се появиха и другите три, стана ясно, че се оформя едно непоклатимо и достойно за възхищения приятелство.

Ала нека не забравяме и романса, който не присъстваше в големи количества, ала все пак го имаше. Истински ме заинтригува историята на Серафина и Махди и какво ще се случи с тях. Надявам се в следващата книга да се разкрие малко повече за взаимоотношенията им.
О, и така и не разбрах какво се случи със Силвестър, а наистина много го харесах.

Също забравих и да спомена колко бях впечатлена от Таласа, изключително красив герой според мен. Наистина допринесе много за книгата и за историята.

Препоръчвам на всеки, който си търси ненатоварващо, но в същото време интересно и приятно четиво, изпълнено с приключения.

Е, това е от мен за днес.
Чао!
ПС Отново благодаря на издателство Егмонт за предоставената ми възможност да работя с тях!

Friday 8 May 2015

The cofee book tag

Много се радвам да видя, че толкова хора правят The Disney book tag. Но се оказва, че съм била предизвикана от Ана и Кая на два тага, та като гледам тази вечер няма да скучая.Да започвам.

1. Черно: Посочи поредица, в която е трудно да се навлезе, но има постоянни фенове- Е, ами може би "Създадена от дим и кост", тъй като на много хора не им се нрави така нареченото urban fantasy и им трябва повече време за да свикнат. А да, някои смятат корицата на книгата за плашеща също, so. 

2. Ментова мока: Посочи книга, която става по-популярна през зимата или празничен период от годината- И аз като Ана ще кажа "Хари Потър". Просто всички, включително аз, обичат да четат тези книги през зимата.

4.Двойно еспресо: Посочи книга, която те държи в напрежение от началото до края- Ами не бих казала в напрежение, но когато зачетох "Рубиненочервено" не можах да я оставя.

5. Старбъкс: Посочи книга, която виждаш навсякъде- Ами напоследък непрекъснато попадам на "В морските дълбини". О, и някаква "Близнаците Тапър отиват на война"(?). Из целия фейсбук е!

6. Хипстър кафене: Посочете книга от независим автор- Ъм, не знам? Касандра Клеър?

7. Ами сега! Аз имам безкофеиново кафе: Посочете книга, от която сте очаквали повече- "Обсидиан". Не е лоша, но очаквах мнооого повече след всичко, което се говори за нея.

8. Перфектната комбинация: Посочи книга или поредица, която е едновременно горчива и сладка, но в крайна сметка абсолютно задоволителна- поредицата "Саванти". Наистина обичам тези книги.

Не знам кого да тагна, защото всички са направили такъв пост освен мен, но ако някой не е, сега му се отдава възможност. 
Чао!

Wednesday 6 May 2015

The Disney book tag

Видях този таг в ютюб и ми хареса , тъй че защо да не го направя?

1- Малката Русалка- Герой, който е като "риба на сухо", който не се чувства на място- Според мен това е Джулиет от "Разбий ме". Все пак тя има странни способности и винаги са я избягвали, така че е идеална.
2- Пепеляшка-Герой, който претърпява голяма промяна- Ами може би Гуен от трилогията "Скъпоценни камъни". Мисля, че в края на третата книга беше някак си доста по-пораснала и променена отколкото в първата книга.

3- Снежанка- Книга, която има много различни по вид герои- Да, със сигурност веднага се сетих за "Хари Потър". Все пак от мъгъли и магьосници стигаме чак до диментори, домашни духчета и тестроли. No explanation needed.

4- Спящата Красавица- Книга, която ме е накарала да заспя- Е, ами ако съм доста изморена, често се случва да си чета, а на сутринта да се събудя с книгата отворена върху лицето ми (да, сериозна съм). Така че...може би "В морските дълбини". Но не защото е скучна, просто аз бях много изморена.

5- Цар Лъв- Герой, който е имал някаква травмираща случка в детството си- Не е като такова нещо да има в 99,9% от YA литературата. Но да кажем Синдер от "Синдер" на Мариса Мейър. Все пак са и слагали метални части вместо крак, можем да го наречем травмиращо.

6- Красавицата и Звяра- Голяма книга, от която сте били уплашени, точно защото е била много дебела, но в последствие сте намерили историята за красива- Много ми се иска да кажа отново "Хари Потър", но няма. Вместо това ще заложа на "Град от кости" колкото и странно да се стори на някои от вас.

7-Аладин- Герой, чието желание или най-съкровена мечта се изпълва, независимо дали е било за добро, или лошо- Е, Хари излезе от килера под стълбите. Добре, както забелязвате нещо ми става, но ще кажа Пърси. Той май искаше да открие баща си? Не помня, не ме съдете!

8- Мулан- Герой, който се прави на такъв, какъвто не е- Ами Уил Херондейл. Преструва се на безсърдечен и на непукист, но е мил и прекрасен.

9- Играта на играчките- Книга с герои, които бихте искали да се съживят- Ох, "Хари Потър" и "Пърси Джаксън и боговете на Олимп", и "Героите на Олимп". Нищо че вече ги споменавам за енти път.

10- Потомците на злодеите на Дисни- Любим злодей или просто недоразбран герой- Драко Малфой hands down. А да, и Уорнър, защото той май също се води "лош".

И тагвам Ана, Ева, Вик и Кая.

Чао!


Tuesday 5 May 2015

The book combo tag

Така, видях че преди около милиард години Ана ме е тагнала, затова, след толкова време без публикации, се завръщам.

1.Кои двама автори бихте искали да обединят авторските си умения в една обща книга?- Ами може би Тахере Мафи и Лейни Тейлър, защото и двете имат невероятни умения за разказване на история и описване на всичко в нея по красив начин.

2.Коя е любимата ви съвместна работа между автори?- Е, тъй като почти не съм чела такива книги, ще кажа "Сняг вали". Не е възможно най-хубавата книга на този свят, но е лека и се чете бързо. А и допринася за коледно настроение.

3.Ако можехте да комбинирате две истории и да ги направите на една обща книга, кои щяха да бъдат те и какво щеше да стане заглавието им?- Ето това вече е сложен въпрос. Може би ако се обединят историите за Пърси Джаксън и за Сейди и Картър Кейн ще стане нещо десет пъти по-епично. Знам, че има истории с Анабет, Пърси, Картър и Сейди, но ако съберем всички герои от двете поредици ще се получи нещо наистина интересно според мен.

4.Кои двама герои от различни книги бихте събрали заедно?- За този въпрос мислих, мислих, ама накрая не знам какво измислих. Но помислете си колко епично ще бъде ако Селена(TOG) и Уил(TID) се съберат. 

5.Кои два свята от различни книги бихте искали да видите заедно в един епичен свят?- Този на Хари Потър, комбиниран със света от "Полулош" ще стане...МЕГА ХИПЕР ГИГА НЕВЕРОЯТНО. И опасно, но най-вече невероятно.

6.Коя поредица ще се радвате да видите събрана в една книга? - Не че искам, но смятам, че "Изборът" би станал една чудесна самостоятелна книга. Малко по-големичка, но една. Всичко можеше да приключи в първата част, но както добре ни е известно, Америка няма представа какво иска и това и попречи сериозно. She needs to sort out her prioritets. 

7. Кого тагвате?- Аз май съм единствената ненаправила тага досега, тъй че, ако има някой друг- да заповяда.


Friday 1 May 2015

April wrap up или как Калина все още не може да измисля правдоподобни заглавия

Хей, хей!
Та, дойде тази част от месеца-ВРЕМЕ ЗА WRAP UP.
Не знам защо, ама много обичам да правя такива постове, дори да не съм прочела кой знае колко книги през месеца.

И така, започвам с "Полулош" от Сали Грийн, дадена ми от издателство "Колибри", за което още веднъж благодаря. Ако искате да прочетете ревюто ми, кликнете тук. Предупреждавам, че не е за хора със слаби нерви, защото главният герой убива и не се мотае много-много в размисли дали това е бил правилният избор, или не. Освен това се случват куп други подобни неща, но 5 от 5 звезди, защото беше невероятна и разби душата ми на хиляди малки парченца :).

Следващата книга, отново от издателство "Колибри", е "Аз бях тук". Това е първата книга на Гейл Форман, която чета, но ми направи доста добро впечатление и горещо ви я препоръчвам. 4, 5 от 5 звезди.

И ,тъй като след "Аз бях тук" бях на контемпърари вълна, реших да се захвана с "The summer trilogy" от Джени Хан. Буквално изгълтах и трите романа за много кратко време(като се има предвид, че трябваше и да уча). Определено в основата седи любовен триъгълник, няма да лъжа, но е написан добре, много добре. Даже бих могла да заявя Касандра Клеър добре. И не е просто някаква си любовна историйка, а засяга важни теми като взаимоотношения и смърт. 4 от 5 звезди.


И последна, но не на последно място, "Рисунка за Айла". Мога ли само да отбележа, че продължавам да пиша "Целувка за Айла"? Това май е знак да препрочета Ана. Както и да е, беше чудесен край на трилогията, 5 от 5 звезди.

И ако се чудите защо на трилогията съм дала най-малък рейтинг, е, ами причината е в главната героиня, която ме дразнеше във втората и третата книга.

И така, това е засега.
Чао!