Monday 23 February 2015

Защо повече хора не четат тази поредица?

Здравейте от мен с поредния пост, написан късно вечерта(горе-долу).
И така, реших, че ще направя ревю на една цяла поредица, за която ми е направило впечатление, че не много хора й обръщат внимание. 
И това е поредицата "Саванти" от Джос Стърлинг.
Може би си мислите, че са лигавки романчета(защото така разсъждават повечето хора около мен), може би не сте чували отзиви за тези книги и не искате да рискувате, а може би просто не сте попадали на тях(малко вероятно, поне ако живеете в София).
Е, която и да е причината, ви уверявам, че не трябва да се колебаете за тези книги, особено ако сте фен на YA литературата. 
Това не е contemporary поредица, не. Но дори и накой, който е, така да го кажа, нов в четенето на книги просто за удоволствие, си мисля че това би бил един правилен избор, ако иска да се запознае с този нов и вълшебен свят. И след това да се побърка окончателно, защото знаете как е нашият fangirl-ски живот :D 
Както и да е, да преминем към ревюто.
И така, първата книга в поредицата се казва "Скай". Става дума за момиче с много сложно минало, което сега живее с приемни родители. И преди някой да си помисли нещо, всъщност те са изключително добри хора, които то силно обича. И така, всички се местят от Лондон в Риканридж, Северна Америка, където е доста странно за Скай, тъй като обстановката е съвсем различна.


 Но Скай бързо си намира приятели в училище и се приспособява към града, въпреки, че и е нужно време, през което тя върши куп смешни глупости.


И, естествено, среща Зед. Момчето има седем по-големи братя, всички те- саванти. Това означава, че са хора със сили като телекинеза и телепатия, ала всеки един си има и своя собствена, по-специална дарба. Но най-хубавата част- всеки савант си има сродна душа(буквално). Когато се роди единият, някъде на света се ражда и другият като, как да го кажа, са създадени да се допълват взаимно. Буквално са перфектни заедно(боже, това звучи плашещо).
Ако още не сте се досетили, Скай и Зед са сродни души. Но книгата е доста повече от това. Има мистерии и приключения ако мога така да ги нарека. Струва си четенето
Давам й 99%
Следваща в поредицата е "Феникс"(тук ще съкратя описанието)
Феникс е момиче, живеещо с група крадци, които имат главен водач-Пророка, който се води баща на Феникс. 
И един прекрасен ден, когато момичето трябва да обере Айвс, по- големият брат на Зед, използвайки дарбата си да спира времето, се оказва, че момчето е първият човек, успял да се възпротиви на силите на Феникс. Какво се случва по-нататък, е, вие гадайте. Мога само да обещая неочкван обрат и чудесно време, прекарано в четенето на тази книга.
Получава 95% от мен

Третата книга носи заглавието "Кристал", и  сродна душа на момичето е Хав, поредният Бенедикт(не че имам нещо против).
И така, всъщност Кристал смята дарбата си за безполезна(има силата да разбере къде е определен предмет, ако си си изгубил ключовете примерно), косата и ръста си за неподходящи, и освен това не я бива много в учението. За разлика от Даймънд, перфектната й сестра, която също намира сродната си душа в тази книга. Както и да е, когато Кристал и Хав се срещат, се дърпат като куче и котка. Ала докато върви организацията за сватбата на Даймънд и с помощта на красивата Венеция(тъй като момичето живее там), двамата разбират, че са чудесен екип. Нова заплаха за обществото на савантите се надига и всички заедно трябва да я спрат. Дали ще успеят, е, това сами ще разберете.
Xav - Crystal, you and me: this is good news, really good news.
Crystal - Even though we fight all the time? 
Xav - Especially because we fight all the time.


И последната излязла книга от тази поредица е " Мисти". Става дума за момиче на име Мисти, чиято дарба е да казва истината. Заедно с Уриел, друг Бенедикт, заминават за Африка, където той намира сродната си душа. Докато Мисти се среща с Алекс, който, изглежда, хич не я харесва. Изглежда. В това време обаче има човек, който убива младите хора с дарби, и те трябва да го спрат. Проследявайки историята на Мисти и Алекс, историята приема неочаквани обрати и е изпълнена с мистериозно очакване. Също така Зед и Скай и Кристал и Хав участват като второстепенни герои(може ли без тях). Така че ако вече сте чели другите книги, непременно отделете време и на тази.
Давам й 78%
Може би се питате защо толкова малко в сравнение с останалите книги. Е, ами имаше неща, от които не бях очарована, но не искам да спойлвам нищо. Все пак останах изключително доволна от финала й. Това е за днес от мен. Ако някой вече е чел поредицата или някоя от книгите, да не забрави да изкаже мнение в коментарите. Също така се извинявам за толкова дългия пост, но просто не можах да го съкратя повече. Надявам се да ви е харесал.
Чао!
ПП не мога да поправя шрифта, стана му нещо, така че и за това се извинявам



No comments:

Post a Comment